Efteling

We zijn een weekend naar de Efteling geweest. We zaten in een huisje in bungalowpark Bosrijk. Een echte aanrader: prachtig park, extreem kindvriendelijk en tot in de puntjes doorgeantoonpiecked in Klaas Vaak thema. 4 dagen was veel te kort om alles te bekijken, we moesten er aardig de sokken in houden. Het bosrijk met het Badhuys: het leukste peuterzwembad van Nederland, de vijver met zandkasteel van Klaas Vaak. In de Efteling zelf: een drie mans matrozenfanfare, een 2 mans drumband vergezeld door een stuk of 10 ganzen en natuurlijk alle attracties. Er is zoveel non stop entertainment, dat het soms haast teveel is.

Het was het weekend van de tegenstrijdige belangen. Wat Arie en Ted helemaal fantastisch vonden, vonden wij suf en andersom. Wij wilden in de Droomvlucht, Carnaval Festival en het Fata Morgana en hadden bedacht dat Arie en Ted dat ook al wel leuk zouden vinden. Van Joris en de Draak wisten we al dat we dat op onze buik konden schrijven. Hoewel Arie het afremmen van de bootjes van de Vliegende Hollander in de vijver een absoluut hoogtepunt vond: “Plons! Woesh!” Arie vond de topattracties (die met de lange rijen) vooral lawaaiig en was soms een beetje bang. Wel gezellig om in de wachtrij aan te pappen met collega peuters. Ted heeft zich overal als een commando stoïcijns doorheen geslagen. Te jong om dingen eng te vinden, maar oud genoeg om te ontsnappen in de Kleuterhof en bovenop een glijbaan net op tijd door een collega ouder afgevangen te worden toen hij langs te trappetje naar beneden dreigde te stuiteren in plaats van langs de andere kant naar beneden te glijden.

Je bekijkt de Efteling met heel andere ogen als je met kinderen gaat. Met Arie en Ted breng je uren en dagen door op pleintjes en bij attracties die je nog nooit een blik waardig hebt gekeurd. Wachten tot in het Diorama het miniatuurtreintje eindelijk weer uit een bergtunnel te voorschijn komt. Dat je met de bootjes van de Gondoletta vlak langs de eenden en meeuwen vaart vonden Arie en Ted prachtig en wij vooral koud. Ze zien dingen altijd totaal anders. Ik denk dat Ted van alles de condor bij de ingang van de Vogelrok het allermooiste vond. Met als goede tweede “op het varken met papa” in de grote ouderwetse draaimolen. Arie vond het spelen met herfstblaadjes en takjes in de Kleuterhof het mooist en de stoomtrein met heel veel stoom “Toet toet!” en “Tjoeketjoek”. Maar vooral dat alle andere mensen moesten wachten als de stoomtrein eraan komt.

Maar waar de missie om begonnen was is gelukt. Een ware must-have: de foto waarin je peuter met pamperkontje omhoog onder de paddestoel in het sprookjesbos kijkt om uit te zoeken waar de muziek toch vandaan komt. Hier zijn ze dan!


2 Responses to “Efteling”

  1. a3 says:

    Ik smelt als ik het zie.
    Heb inderdaad hetzelfde soort foto nog uit mijn jeugd.

  2. As says:

    Vooral de 1e foto komt erg spontaan over, wat 007 betreft dan. Hoop dat de knepen van jullie handen inmiddels uit zijn wangen zijn!

Leave a Reply