Weblog van een bruid

    

maandag, juni 02, 2008

Verrassing

Volgens de Dale 1. het verrassen, 2. iets wat onverwacht komt, 3. verwondering. Een basisemotie, een reactie, die universeel herkend wordt als iets onverwacht of plotseling gebeurt. Mensen blijven ineens stokstijf staan, trekken hun wenkbrauwen hoog op, ademen diep in en slaan de handen voor de mond. Alsof er even kortsluiting optreedt. De sleur van alledag wordt even doorbroken, de leukste dingen gebeuren meestal onverwacht. Verrassing is een positieve emotie. Als het negatief zou zijn, zou je het eerder een schrikreactie noemen.

Niet iedereen houdt van verrassingen. Vaak is er niks aan te doen, meestal overkomt het je, maar er zijn ook verrassingen die je van verre ziet aankomen. Je vrijgezellendag bijvoorbeeld. Je weet dat ie komt, maar niet precies wanneer en je weet ook niet precies wat je gaat doen. Dat geeft een gevoel van onrust. Je hebt dan mensen, die er alles aan doen er alles aan om er toch achter te komen. Op het moment dat dat lukt, treedt er nog steeds een verrassingseffect op (of natuurlijk een schrikeffect :-)), maar de onrust, dat er iets gaat gebeuren, waar je niks vanaf weet, is weg. Je voelt je meteen een stuk beter. Was het achteraf gezien wel leuke verrassing, is er tegenstrijdig genoeg ook teleurstelling, dat de verrassing eraf is.

Eigenlijk is een verrassing alleen maar leuk als je hem niet ziet aankomen. Geplande verrassingen zijn alleen leuk voor de daders, die vol leedvermaak hun prooi steeds meer in het nauw zien komen, in de wetenschap dat zij ergens alles vanaf weten, terwijl het slachtoffer maar zit te zweten en te piekeren welk lot haar zal treffen. Dat is wel heel erg kleinzielig. Het is ook meer een geheim dan een verrassing. Het beste geheim blijft het geheim waar niemand het bestaan van weet. Zodra het bestaan ervan bekend wordt, zal het vroeg of laat uitkomen. En hoe meer mensen er vanaf weten, hoe sneller dit zal gebeuren. Dus dan maar liever vroeg dan laat. Zo mag iedereen bijvoorbeeld weten, dat ik komende zaterdagmiddag met een hoofd als een oorwurm probeer te ontspannen in het Sanadome en aansluitend dineer bij Odessa in Nijmegen. Zo dat lucht lekker op.

Wat het geheim nou was? Dat is een lang verhaal, maar wel een steengoed verhaal. Wordt vervolgd.

3 Comments:

At 10:13 AM, Anonymous marieke said...

Hee! Dit gaat over een geheim, is dat hetzelfde Geheim of zijn er twee Geheimen? Eentje met een termijn van 3 maanden en eentje met een termijn van een half jaar?

 
At 8:14 PM, Anonymous Anoniem said...

2-12-08 wordt het geheim bekend. Eerst zou het misschien langer gaan duren, maar het lijkt er steeds meer op dat we deze deadline gaan halen. Maar verder kan ik er nog niks over zeggen. :D Maar dit was een ander geheim. Kan ik je inmiddels wel alles over vertellen... binnenkort

 
At 1:56 PM, Anonymous marieke said...

We wachten vol spanning af... (jullie beseffen wel dat door die hoogopgebouwde verwachtingen het geheim zelf eigenlijk alleen nog maar kan tegenvallen? ;)

 

Een reactie plaatsen

<< Home